2012. november 30., péntek

Hogyan legyünk viccesek?

Viccesnek lenni nem olyan könnyű mint a legtöbb ember gondolja, ezért a legtöbb ember nem vicces. Ahhoz, hogy valaki vicces legyen, ismernie kell a humor természetét, és nagyon sok élethelyzetre fel kell készülnie, hogy minden pillanatban az odaillő vicces dolgot tudja mondani. Például gondoljunk csak bele, mit mondanánk, ha látunk egy himlős embert? (A helyes válasz "Mi van, elvesztél a nyájadtól?") Ez csak egy a rengeteg kiviccelhető helyzetből, ami nap mint nap adódhat, és ha valaki nem tudja mindegyikre a megfelelő poént, akkor nem vicces. Még egyszer mondom, mindegyikre. Ez fontos. A rossz hír tehát hogy nem könnyű viccesnek lenni. A jó hír viszont az, hogy nem lehetetlen. Meg lehet tanulni. Vágjunk hát bele!

A humornak 5 fajtáját különböztetjük meg. Az első (és szerintem legviccesebb) a fájdalom. Ha valami senkinek nem fáj, az nem vicces. Próbáljon az olvasó valami viccesre gondolni - akármire - és rájön, hogy ha fájás nem lenne benne, akkor nem is lenne vicces. A fájás lehet fizikai vagy érzelmi. Ha Csőrike egy szögesbunkóval fejbevágja Szilvesztert, és madarak repülnek körbe a feje körül, az vicces, mert fáj neki. Ha nem fájna, nem lenne vicces. Ha Csőrike elhibázza, de Szilveszter fejbeveri erősen Csőrikét, ha neki az fáj, az vicces.
A rasszista viccek viccesek, mert egyszerre sok embernek okoznak érzelmi fájdalmat. Fontos azonban tudni, hogy a rasszista poénokra általában poénnal illik válaszolni is - ne lepődjünk hát meg ha valaki orrba ver minket - az csak azt jelenti hogy próbál vicces lenni.
Persze van kivétel: ha neked fáj valami, az nem vicces. Az fájdalmas. Másnak vicces, de neked nem.

A második fajta humor a váratlan dolgok bekövetkezése. A fekete hattyú. Ha valami történik, amire senki nem számít az vicces. Mikor egy mesében valami nehéz súly ráesik egy szereplőre, mindenki azt várná, hogy egy véres maszlag lesz belőle. Azt senki nem várná, hogy csak kilapul, ezért vicces. Egy másik példa, hogy senki nem számít arra, hogy a következő szó a "repolikkuztán", ezért ez is vicces. Japánban nem számítottak a cunami+földrengés kombóra, ezért az vicces volt, ráadásul még fájdalom is volt benne, úgyhogy az az évtized egyik legnagyobb szabású poénja volt.
Ha mondunk egy viccet, azt várjuk hogy nevetnek majd rajta. Ha senki nem nevet, az váratlan, tehát vicces. Ezután úgy illik, hogy mi magunk hisztérikus röhögőgörcsben törünk ki, mert az eredeti viccünk annyira tetszett a közönségnek, hogy ezt humorral hálálják meg (humoros hogy bekövetkezik a váratlan: hogy nem nevetnek) - ezt értékelnünk kell.

A humor 3. fajtája a hazugság. Ha valahol sorban állunk, és a mögöttünk álló megkérdezi, mióta vagyunk ott, ha azt mondjuk hogy "nyócvan éve bazmeg" az vicces, mert nem igaz. Ez az oka annak, hogy a politikai viccek annyira viccesek - mert hazugokról szólnak. Például ha látunk egy képet, amelyen a miniszterelnök pénzt ad egy szegény embernek, az nagyon vicces mert tudjuk, hogy a pénzét valójában prostituáltakra költötte. A hazugság-humor egyik alfaja a lehetetlen. Ami nem lehetséges, az vicces. Például hogy Justin Biebernek barátnője van, az egy nagy vicc, mert mindenki tudja, hogy Justin Bieber a fiúkat szereti. Meg a segglyukakat. Ha Arnold Schwartzeneggernek lenne barátnője, az nem lenne vicces, mert az lehetséges.

A következő fajta humor a vicces beszéd. Ennek több alfaja létezik. Például, ha valaki viccesen beszél, mert hiányoznak a fogai, az vicces. Ha valakinek be van tömve a szája, az is viccesen beszél. A raccsolás is vicces. Ahogy az oroszok beszélnek, az is vicces. Valójában bárki, akinek az akcentusa a tiedtől eltérő, az vicces. Igyekezetüket illik értékelni, ennek pedig legjobb módja ha pofánröhögjük őket, ezzel elismerve, hogy sikerült viccesnek lenniük.

Az 5. tehát utolsó fajtája a humornak a szóvicc. A szóviccekről azt érdemes tudni, hogy nem viccesek.

A humorról fontos tudni, hogy mikor kell használni. Néhány dolog csak bizonyos pillanatokban vicces. Például, az vicces ha valakinek azt mondjuk hogy "Mivan, elbaszott a fűnyíró?" miután le lett vágva a haja; de másfél hónap múlva ez már nem lesz vicces, amikor a haja már visszanőtt. Pár éve még vicces volt Michael Jacksont robo-csontváznak hívni, de most már nem, mert most inkább egy rakás porra hasonlít.

Végül fontos tudni, hogy nem csak beszólásokkal, hanem cselekedetekkel is tudunk viccesek lenni. Például ne csak mondjunk, hanem csináljuk is váratlan dolgokat! Mindenki azt várja, hogy iskolába menjünk, ezért az nem vicces. Azt viszont, hogy iskolába járás helyett csecsemőket vizelünk arcon, senki nem várja, az elég váratlan ahhoz hogy vicces legyen.

Egy vészmegoldás pedig, ha se mondani, se csinálni nem tudunk vicces dolgokat, tartsunk magunknál vicces tárgyakat, mint például egy halott majom, egy élesített hidrogénbomba, egy kép Donatellóról, vagy egy tekercs taknyos vécépapír. A siker garantált.

Menjetek hát ki, kedves olvasók, és legyetek viccesek! A humor az ember eszköze a humortalanság megtörésére, ezért érdemes élni vele.

Viszontrámára

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése