2013. június 14., péntek

Hogyan legyünk meggyőzőek?

Unod már a viták elvesztését? Unod hogy jobb a mások vitamanőverezése? Nem kell hogy így legyen! Ez az útmutató megtanít mindenre amit tudnod kell ahhoz hogy meggyőző legyél és megnyerd a vitákat. Vedd komolyan ami most jön, és garantáltan képes leszel bárkit meggyőzni bármiről. Még a legeltökéltebb vitaellenfél meggyőződéseit is képes leszel ledönteni.

Mi az a meggyőzés?

A meggyőzés az a cselekvés, melynek során ráveszünk egy másik értelmest lényt arra hogy elhiggyen egy bizonyos dolgot, vagy folytasson egy bizonyos tevékenységet. Ez a leírás pontosan azt fogja bemutatni, hogy ebben hogy kell kiválónak lenni. Minden példa egy bizonyos körülmény keretében lesz bemutatva, de az alapelveket számtalan esetben lehet használni. Akár egy pszeudo-intellektuálist próbálsz meggyőzni arról, hogy a politikai nézetei olyannyira ízletesek mint a mosatlan zokni, akár egy vicsorgó kutyát hogy legyen szíves elengedni a pofájával a farkcsontodat, a használandó technikák alapvetően ugyanazok.
Ahhoz hogy meggyőző legyél, többféle különböző taktikát kell alkalmaznod. Minél többet tudsz közülük felhasználni egy vitában, annál meggyőzőbb lesz az érvelésed. Először is külön-külön bemutatom ezen technikák mindegyikét, majd demonstrálom hogyan lehet mindet felhasználni egy meggyőző érvelésben.

Verbális technikák

Mivel a vita első sorban egy verbális vállalkozás, a szükséges technikák legtöbbje is verbális természetű. Ezekkel fogok kezdeni, aztán bemutatom hogyan lehet csiszolgatni a stílust másfajta technikákkal.

Makacsság

Egy meggyőző vitatkozás sarokköve a makacsság. Soha, semmilyen körülmények között nem szabad elismerni, hogy az ellenfél valaha is akár véletlenül helyes dolgot mondhat. A nyitottelméjűség sok nagyszerű vitázó vesztét okozta. Ha kételkedsz az álláspontod helyességében, ne engedd hogy ez látszódjék. Ismételd magadban: „Nekem van igazam. Nekem van igazam.” Ha magadat nem tudod meggyőzni arról hogy igazad van, akkor sosem leszel képes mást sem meggyőzni arról hogy nekik nincs. Itt egy példa a makacsság használatáról egy vitában:

Te: A Hold sajtból van.
Ellenfél: Öö, bizonyított tény, hogy a Hold NEM sajtból van.
Te: A Hold sajtból van.
Ellenfél: Na jó, figyelj, otthon van egy darab Holdkövem. Nem sajtból van. Hanem KŐBŐL.
Te: A Hold sajtból van.
Ellenfél: Nem. Tudod, űrhajók mentek a Holdra, emberek jártak rajta, megnézték, és azt mondták hogy KŐBŐL van. Amit visszahoztak onnan, az KŐ volt. A Hold KŐBŐL van.
Te: A Hold sajtból van.

Stratégiai kompromisszum

Az előző, makacsságról szóló szakasz alapján a kompromisszumkötés tiltott... nak tűnhet, de nem az. A kompromisszumot ugyanis használhatod elterelő taktikázáshoz (de csak ahhoz). A lényegben sose alkudj meg. De ha tudsz olyan dolgokat vinni a vitába, amik nem is érdekelnek, majd azokkal kapcsolatban kompromisszumot kötsz, általában ezzel be tudod csapni az ellenfeled, aki így engedni fog. Példa:

Te: Menjünk egy étterembe vacsorázni.
Ellenfél: Tegnap már étteremben vacsoráztunk, és spórolnunk kell.
Te: Nem érdekel. Menjünk, vacsorázzunk egy étteremben, aztán menjünk el és hívjuk meg az összes szomszédot egy operaelőadásra.
Ellenfél: De hát az egy vagyonba kerülne!
Te: Na igen, azt hiszem igazad van. Te jó ég az sok-sok ezer forint lenne nem igaz?
Ellenfél: De igen.
Te: Na jó, akkor csak étterem.

Hosszú szavak

A hosszú szavak használata igencsak meggyőző. Ha használod őket, okosnak fogsz tűnni, a többi ember körülötted meg hülyének, így a te érveid lesznek meggyőzőbbek. Továbbá, a hosszú szavak használatával több ideig fogsz beszélni, és általában aki a legtöbbet beszél az a legmeggyőzőbb. „Azta, mennyi mondanivalója van a témáról,” fogják az emberek gondolni, miközben tanúivá válnak egy meghosszabbított vitának. „Biztos sok mindent tud róla.” Példaként tekintsd meg a különbséget a következő két kijelentés meggyőzőképessége között:

-         A hoki jobb mint a foci.
-       Nyilvánvalóan téveszmék miriádjának vagy az inkarnációja, ha nem mennydörögsz a fotball institúciója ellen óriási dölyfösséggel és nem promulgálod a jégkorong elsőbbségi eminenciáját.

Feledékenység

A feledékenység egy erőteljes meggyőző eszköz. Bölcsen használd ezt az eszközt, mert könnyen pusztító fegyverré válhat a butaság elleni küzdelmedben. Amit tenned kell: az érvelésed közepette hirtelen felejtsd el hogy miről beszéltél. Ez kontra-produktívnak tűnhet, de a feledékenységgel meg tudod mutatni a vitaellenfelednek, hogy annyira nincs igaza, hogy nincs is értelme figyelni a beszélgetésre. Példa:

Te: A magyarok soha semmit nem találtak fel.
Ellenfél: De igen. Van egy csomó dolog amit magyarok találtak fel, mint például a rubik kocka vagy a dinamó, de még sorolhatnám.
Te: De épp erről beszéltem... szerintem... nem is tudom... elfelejtettem.
Ellenfél: Tehát egyetértünk?
Te: Igen. Nekem van igazam.

Közbevágás

Beszélj könyörtelenül, főleg ha az ellenfeled is próbál beszélni. Mindig vágj közbe. Ha nem hagyod szóhoz jutni az ellenfeled, alapból nyertél.

Ellenfél: Jó lenne elmenni Ausztráliába.
Te: Mi? Hogy mondhatsz ilyet? Ausztráli túl forró! Szomjan halsz! És van egy csomó betegség meg vadkutyák...
Ellenfél: De...
Te: és annyi kígyó és pók van hogy a föld nem is látszik ki, ráadásul mind HALÁLOS. De ez nem is számít, a hosszú út miatt úgyis olyan fáradt lennél hogy valószínűleg az egész nyaralást alvással töltenéd a hotelszobában, ami pedig valószínűleg büdös lesz és halálos pókok lesznek benne...
Ellenfél: Nem hisz...
Te: ...mindenhol, nem beszélve arról hogy mindenki furán beszél, és ŐRÜLTEK. Láttad már A Krokodilvadászt? Az ózonlyuk miatt ott mindenki agyrákos...
Ellenfél: D...
Te: ... meg daganatuk is van amibe beleőrülnek!
Ellenfél: ...
Te: ...
Ellenfél: ...
Te: ...
Ellenfél: Szóva...
Te: Ráadásul mind bűnözők! Az egész Ausztrália egyetlen ország méretű maximális biztonságú börtön tolvajoknak meg gyilkosoknak! El sem tudom hinni...

Hazugságok

A legjobban tényekkel lehet alátámasztani érveket, viszont a hazugságok állnak a második helyen. Ha a tények nem a Te álláspontodat igazolják, találj ki olyanokat amik majd azt fogják.
A hazugságnak több fokozata van. A füllentés az igazság kis mértékben való eltúlzása. A túlzás az igazság nagyobb mértékű eltúlzása. A hazugság egy olyan kijelentés aminek köze nincs az igazsághoz. Az ordas nagy hazugság pedig nem csak nyilvánvalóan nem igaz, de még a dédnagyanyád is forogni fog a sírjában tőle szégyenében.
Vitában a legjobb az ordas nagy hazugságot használni.

Te: A kutyák jobbak mint a macskák.
Ellenfél: Én a macskákat jobban szeretem.
Te: De a macskák csecsemőket esznek! A gyerekek mellkasába tolják veszett pofájukat és kitépik a veséjüket!
Ellenfél: Dehogyis!
Te: De igen! És a dédnagyanyámat is macskák ölték meg! Kétszer!

Rímelés

Egy meggyőző érvelés sem lenne teljes egy kis rím nélkül. Nem csak okosabbnak tűnsz használatuktól, de ha helyesen használod, a vitatársad butának fog tűnni. E lenyűgöző meggyőző eszköz alkalmazásához vedd egy ellenfeled által elhangoztatott dolgot, és találj ki egy értelmetlen szót ami rímel vele. Ennek a taktikának nincs ismert cáfolata.

Te: Nincs olyan ember ezen a bolygón aki ne hinne a demokráciában.
Ellenfél: De igen van. Kommunistáknak hívják őket.
Te: Kommunisták sommunisták!
Ellenfél: ...

Gúnyolódás

A meggyőzés egyik kritikus pontja a vitatársból való gúny űzése. A gúnyolkodás célja az ellenfél megfélemlítés általi feladásra való kényszerítése.

Te: A kortárs művészet szar és Picasso egy tehetségtelen szarházi volt.
Ellenfél: Ezzel ellenkeznék, ugyanis Picasso egy vizionáris géniusz volt.
Te: Nye-nye-nyeee.
Ellenfél: Öh, nos, jogom van a saját véleményemhez.
Te: Na gyere, üss meg!!

Spontán megjegyzések

A véletlenszerű megjegyzések közbevetése egy hasznos elterelő hadművelet. Bár a legjobb módja a győzelemnek az, ha az ellenfél elismeri az igazadat, ezt az utolsó kétségbeesett erőfeszítést vészhelyzetben lehet használni hogy bebiztosítsd a másodlagos győzelmet azzal hogy annyira összezavarod a vitatársad hogy ne tudja hogyan folytassa. Ennek a taktikának az a pozitív mellékhatása is van, hogy bemutathatod hogy más területeken is jól informált vagy, ezért a közönség óhatatlanul le lesz nyűgözve a szakértelmed széles skálájúságától.

Te: A menzás kaja szar.
Ellenfél: Az ízvilág ellenére az iskolai étek valójában nagyon tápláló.
Te: Ellenkezőleg! A mahagóni Honduras első számú fa exportterméke!
Ellenfél: Mahagóni? Honduras? Ennek semmi köze az iskolai ételhez!
Te: Ó igen? Hát én meg meg tudnálak verni szkanderban!
Ellenfél: Ez mos hogy... De... Te...

Nyilvánvaló

Kétség esetén mondd, hogy „nyilván” vagy „nyilvánvalóan”. Lehet hogy nem nyilvánvaló, de az ellenfeled ezt nem tudja. Ezzel azt sugallod, hogy egy bizonyos gondolatmenet számodra nyilvánvaló, és ezért mindenki látni fogja, hogy az intelligencia félelmetes ereje van benned, amivel nem könnyű harcba szállni.

Ellenfél: Nem értem, hogy a ruhaviselet miért lenne erkölcstelen.
Te: A ruhákat azért találták fel, hogy elrejtsék az erkölcstelenséget. Nyilvánvaló, hogy mindenkinek aki ruhát hord, ez rá az oka.
Ellenfél: Nem igazán, az emberek több okból is viselnek ruhákat. Például hogy melegen tartsa őket.
Te: Nyilvánvaló, hogy ezeket az okokat csak később találták ki mentegetőzésnek.

Tudatalatti üzenetek

Egy meggyőző érvelésnek fontos komponensei a tudatalatti üzenetek. Miért? Azért, mert a tudatalatti üzenetekkel nem lehet vitatkozni. Ha az ellenfeled nem tudja hogy a tudatalattijának üzensz, hogyan tudná megcáfolni? Küldj tudatalatti üzeneteket úgy, hogy olyan halkan suttogsz, hogy az ellenfeled ne hallja meg tudatosan.

Ellenfél: Most velünk kell jönnie.
Te: (((Nem ezeket a droidokat keresik.)))

Az utolsó szó

Mindenek felett, a tiéd kell legyen az utolsó szó. Az utolsó szót kimondani rettenetesen fontos, mivel mindenki aki hallgatja az érveléseket – mind a hallgatóság, mind a vita résztvevői – arra fognak dominánsan emlékezni. Ha a tied az utolsó szó, a te érveidre fognak a legjobban emlékezni. Például:

Te: A papír nem fából készül.
Ellenfél: De igen. Az apám egy papírgyárban dolgozik. Én is láttam már személyesen a folyamatot ahogy fából papírt csinálnak. Itt van négy könyv melyek mindegyike részletesen leírja ezt a folyamatot.
Ez eléggé úgy tűnik, mintha elvesztetted volna a vitát, nem? De nézd meg mennyivel más a helyzet egy kis változtatással:
Te: A papír nem fából készül.
Ellenfél: De igen. Az apám egy papírgyárban dolgozik. Én is láttam már személyesen a folyamatot ahogy fából papírt csinálnak. Itt van négy könyv melyek mindegyike részletesen leírja ezt a folyamatot.
Te: Nem.

Csúfolás

A csúfolás hatékony módja az ellenfeled gyengeségére irányuló figyelem felhívásának, és ezzel megkérdőjelezni az ő jogukat arra hogy kétségbe vonják az álláspontodat. Azzal, hogy a saját kompetenciájuk kétségbe vonására sarkallod őket, beléjük tudod folytatni az ellenkező érveiket. Példa:

Te: Szerintem az összes alacsony embert addig kéne kövekkel ütni, amíg el nem kezdenek vérezni.
Ellenfél: Szerintem ez egy nagyon szörnyű és gonosz ötlet.
Te: Hát te meg dagadt vagy! Digi dagi daganat!
Ellenfél: (sír)

Kiabálás

Mondanivalód igazságának bizonyításának egyik legösztönösebb és egyben legizgalmasabb módja a kiabálás. Ráadásul hatékony is. Ha kiabálsz, azzal tiszteletet és félelmet vonsz ki az emberekből. Minél hangosabban ordítasz, annál több lesz a tisztelet. Kiabáláskor három szabályra kell emlékezned:

1.       Legyél hangos hangos hangos. Ha nem vagy hangos, nem kiabálsz.
2.       A kiabálást kísérje szemkidüllesztés. Minél kijjebb düllednek a szemeid a fejedből, annál hatékonyabb a kiabálás.
3.       Vörösödj el. A piros az erő színe. Minél vörösebb vagy, annál erőteljesebb is leszel. Tekintsd meg ennek a szakasznak a címét. Látod, az a betű milyen meggyőző, mert piros? A többi betű meglehetősen csendes és bizonytalan, de azzal az a betűvel tuti nem mernél baszakodni nem igaz?
Itt egy példa a kiabálás taktika használatára:

Te: Kanada egy hülye ország.
Ellenfél: Kanada egy remek ország amely számos területen alkotott maradandót, mint például gazdaság, gasztronómia és művészetek.
Te: Ez nem igaz!!!! Kanada szar!!!!
Ellenfél: Ez egy teljesen megalapozatlan vélemény.
Te: KUSS LEGYEN!!! KANADA EGY HÜLYE ORSZÁG!!!! HÜLYE!!!! HÜLYE!!!! KANADA OLYAN SZAR MINT AMI EGY DISZNÓ SEGGÉN JÖN KI!!!! ROSSZ!!!! ROSSZ KANADA!!! ROSSZ!!! ROSSZ!!!

Káromkodás

A káromkodás fontossága alábecsülhetetlen, ha valakit meg akarunk győzni valamiről. A káromkodás tanúbizonyságot tesz nagyszerű artikulálásról, szókincsről és hősiességről. A káromkodás által demonstrálhatod, mennyire érett vagy, mivel megértesz érett fogalmakat, és nem félsz kitörni a társadalmi konvenciók elnyomása alól.

Te: A **** anyád! A ***** Kanada egy ****** ****** ***** ország, ahol csak ***** ***** laknak és egész nap csak *****!!!!!
Ellenfél: Kicsit visszafognád magad? És Kanada egy nagyon fontos ország.
Te: ********* ******* ********, te rohadt ******** *****!!!!!! Hogy *** **** *****!!!!
Ellenfél: Figyelj már a szádra!
Te: Ó igen? Te ******, menj és **** ***** a jó édes ***** ******* ****** meg azt a ****** *********!!!!!!! *****************!!!!!!!

Nem-verbális technikák

Még a legalaposabban összeállított verbális érvelések is romba dőlhetnek, ha a fizikai megjelenésed nem elég impozáns ahhoz, hogy támogatni tudja. A következő részben arról lesz szó, hogyan használhatsz testbeszédet az érvelésed támogatásához.

Hadonászás

A hadonászós stratégia a meglepettség kifejezésére és az érvelés megerősítésére szolgál. Nagyon nehéz valakivel nem egyetérteni, aki magabiztosan hadonászik a karjaival. Példa:

Ellenfél: A víz nagyon fontos. Szükség van rá az élethez.
Te:  (vadul hadonászva) A víz mérgező!
Ellenfél: Oké, oké, ha te mondod, csak kérlek ne bánts!

Magasság

A fizikai megjelenés egy fontos eszköz a megfélemlítésre. Az ellenfeled nagyobb eséllyel fogja elfogadni az érvelésed, ha nagyobbnak tűnsz, mint ő. Az alacsonyságot a gyerekekkel szokás összekötni, akik buták; míg a magasságot a hatóságokkal, akik jobban tudják. Ebből következik: soha ne vitázz senkivel szemmagasság alatt. Ha az ellenfeled ül, te állj fel. Ha az ellenfeled áll, te állj magasabban. Hordj vastag talpú cipőt. Állj székre, ha szükséges.

A testbeszéd egy másik hatékony példája ami növeli a megjelenésed erősségét, ha az egyik öklöddel belecsapsz a tenyeredbe.
Itt egy példa, ami megmutatja, hogy a fizikai megfélemlítés hogyan tud kilendíteni egy vitát a medréből:

Ellenfél: (ülve) Imádom a régi filmeket.
Te: (felállsz) Az összes régi film unalmas és dohos.
Ellenfél: (feláll) Ez azért van mert nincs ízlésed. A modern akciófricskák eltompították az agyad.
Te: (lábujjhegyen) Unalmasak és rossz bennük a színészkedés.
Ellenfél: (még mindig állva) Ellenkezőleg. Laurence Olivier, például, az egyik valaha volt legjobb színész. Öö, most meg mit csinálsz?
Te: (széken állva) A régi filmek szarok, és Laurence Olivier egy ripacs. (Tenyérbe bokszolsz)
Ellenfél: Ööh, iiigen. (leül)

Harapás

A harapás az utolsó kétségbeesett erőfeszítés. Akkor használd ezt a taktikát, ha már az ellenfelednek minden alkalom megadatott hogy elfogadja a véleményed, de még mindig megtagadja azt. Általában a létfontosságú ereket vagy szerveket érdemes célozni. Ajánlott a jugularis, vagyis nyaki ér, mivel az körül-belül szájmagasságban van.

Te: Nekem van igazam.
Ellenfél: Ezzel nem értek egyet. Szerintem a Te érvei...

Az összes technika együttes használata

Itt egy minta egy vitára ami illusztrálja a fent említett technikák mindegyikének használatát. Figyeld meg, ahogy az együttes használatuk milyen megállíthatatlan érvelést képez.
Te: A lányunknak nem kéne randizni.
Ellenfél: A lányunk elég érett a randizáshoz, főleg ha mi visszük el az étterembe és mi megyünk érte a moziba.
Te: A lányunknak nem kéne randizni.
Ellenfél: Megfontolt és erős morális karaktere van, és nagyon megbízható.
Te: A lányunknak nem kéne randizni.
Ellenfél: De 17 éves!
Te: A lányunknak nem kéne randizni.
Ellenfél: A fiú akivel találkozni akar a szomszéd fiú, akiről tudjuk hogy rendes és jól fog bánni vele.
Te: A megítélésed esendő abban a tekintetben hogy nem kontra-indikálod az Y-kromoszómákban hiányt szenvedő leszármazottunk egy potenciális inamorátóval való társulás kezdeményezését.
Ellenfél: Mi?
Te: A lányunknak nem kéne randizni.
Ellenfél: Legyél már ésszerű, ha most nem engedjük, mi lesz jövőre, amikor már nem fogja az engedélyünket kérni a randizáshoz? Addig kellene megtapasztalnia, amíg itt vagyunk és tudjuk segíteni.
Te: Hát öö... Mostmár kimondom! Semmi nem idegesít fel jobban mint azok a tanáregyesületek! Túl nagy az erejük! Na és a belső égésű motorok kibocsátása ebben a pillanatban is épp az ózonréteget tépi szét! Jaj, miről is beszéltünk?
Ellenfél: A lányunkról, és a randijáról.
Te: Ja igen, egyetértek veled. Teljességgel ki van zárva.
Ellenfél: De...
Te: A FIÚK GONOSZAK!! A RANDI CSAK A FIÚK ESZKÖZE ARRA HOGY MEGRONTSÁK A LÁNYUNKAT ! SZOVJET RAKÉTÁKAT FOGNAK RÁLŐNI!! A SZOMSZÉD FIÚNAK A PINCÉJÉBEN VAN FELHALMOZVA EGY CSOMÓ!!! A TIZENKÉT MEGLÁNCOLT NŐ MELLETT!!!!
Ellenfél: Te jó ég, miről beszé...
Te: (vadul hadonászva) NYILVÁNVALÓ, HOGY GYÍKOKKAL ETETI ŐKET!!!! ******! Ő EGY ****** ÉS ****** ÉS AZOKAT A NŐKET ***** ****** **** * *******!!!!!!!
Ellenfél: Úristen! Sosem hallottalak még így beszélni! Mi van veled? Így nem tudok veled beszélgetni.
Te: Beszélgetni seszélgetni!
Ellenfél: Nyugodj már le. És szállj le arról a székről.
Te: És ha nem szállok le akkor mi van? Nye-nye-nyeee, nem tudsz leszedni! Egy szaros kis lúzer vagy!
Ellenfél: (sír) El sem hiszem hogy ezt mondtad.
Te: Igazad van. Bocsáss meg. Visszavonom, nem is gondoltam komolyan hogy egy szaros kis lúzer vagy, és leszállok erről a székről, (((ha a lányunk nem randizhat))).
Ellenfél: Köszönöm. Nem is gondoltam, hogy ennyire felizgat majd. Mi lenne, ha elengednénk őt most az egyszer, meglátjuk hogy megy, aztá...argh...(hörög)...

Te: Akkor ez rendben is van. Nincs randizás.

Viszontmátyásra

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése